Uw woning verhuren onder de leegstandswet?

Wat is de leegstandswet en hoe werkt het?

De Leegstandswet, misschien heeft u er al eens iets over gehoord of over gelezen, misschien heeft u er onverhoopt al eens mee te maken gehad. Maar wat is de Leegstandswet nu precies en wat kan deze wet wellicht voor u betekenen?

Wat is de Leegstandswet

De Leegstandswet is een wet die in het leven geroepen is op 21 mei 1981 ter bestrijding van maatschappelijk onaanvaardbare (onwenselijke) leegstand van woningen en gebouwen. De oorspronkelijke Leegstandswet omvatte niet alleen regels met betrekking tot verhuur, maar ook een strafrechtelijke bescherming tegen kraken, een meldingsplicht bij leegstand voor eigenaren en een aantal andere zaken. Omdat men voorzag dat deze wet nogal een administratieve rompslomp met zich mee zou brengen, is de wet in zijn oorspronkelijke hoedanigheid nooit volledig uitgevoerd.

Inmiddels zijn verschillende onderdelen van de Leegstandswet opgenomen in de Huisvestingswet en is de Leegstandswet inhoudelijk alleen nog maar van toepassing op het verhuren van leegstaande woningen en gebouwen, bestaande uit nog slechts 3 artikelen, namelijk artikel 1, 15 en 16. Sinds juli 2013 heeft de Nederlandse overheid de regels binnen de Leegstandswet versoepeld waardoor het verhuren van een onverkochte woning eenvoudiger en toegankelijker wordt voor de woningeigenaren.

Hoe werkt de Leegstandswet?

De leegstandswet in zijn huidige hoedanigheid is een wet die het mogelijk maakt voor woningeigenaren om hun woning tijdelijk te verhuren. In de meeste gevallen betreft het een situatie waarbij de eigenaar zelf reeds een nieuwe woning heeft betrokken en zijn oude leeg staat doordat deze nog niet verkocht is.

Het verhuren van een woning op basis van de Leegstandswet geeft jou als eigenaar meer ruimte en vrijheid om de huurovereenkomst te beëindigen, dit in tegenstelling tot de reguliere huurwetgeving waarbij de positie van de huurder enorm sterk is. Zo gelden niet alle huurbeschermingsbepalingen die bij normale verhuur wel gelden.

Verhuren via de Leegstandswet betekent dat de eerste huurperiode doorgaans minimaal 6 maanden is. Na deze eerste huurperiode kan de verhuurder de huur opzeggen met een opzegtermijn van minimaal 3 maanden. De huurder kan gewoon gebruik maken van de reguliere opzegtermijn van 1 maand.

Voordat je daadwerkelijk je woning in de verhuur kunt gooien, zal je eerst altijd toestemming moeten krijgen van de bank en van de gemeente. De meeste banken en/of hypotheekverstrekkers zullen eisen dat er bepaalde voorwaarden/afspraken worden opgenomen in de huurovereenkomst, zoals het toelaten van de makelaar wanneer het sprake is van een bezichtiging.

Kan ik mijn huis verhuren via de Leegstandswet?

Om daadwerkelijk je woning te gaan verhuren zal je moeten voldoen aan de voorwaarden die de Leegstandswet heeft gesteld. De eerste stap is het vragen van toestemming tot verhuur aan de hypotheekverstrekker. Wanneer jouw woning voldoet aan alle gestelde eisen zoals bepaald in de Leegstandswet zal deze toestemming doorgaans wel gegeven worden.

Maar je zult daarnaast ook een vergunning aan moeten vragen bij de gemeente waarin de woning staat. Hiervoor dien je een speciaal formulier in te vullen waarna de gemeente jouw aanvraag zal toetsen. Hou er rekening mee dat dit traject enkele weken tot soms wel 6 weken kan duren. Daarnaast berekenen de meeste gemeentes vaak ook kosten voor het aanvragen van zo’n vergunning, ook wel leges genoemd. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Daarnaast moeten jij en de woning die je wilt verhuren aan de volgende voorwaarden voldoen;

De woning is nog nooit bewoond geweest, bijvoorbeeld in geval van nieuwbouwDe woning is in de periode van 12 maanden voor verhuur in z’n geheel of gedeeltelijk bewoond geweest door de eigenaar. Is de woning korter dan 12 maanden in eigendom, dan geldt dat de woning sindsdien door de eigenaar bewoond is geweestIn de 10 jaar voordat de woning in de verkoop kwam te staan,  is deze maximaal 3 jaar geheel of gedeeltelijk verhuurd geweestOf het betreft een huurwoning die bestemd is voor renovatie of sloop (veelal gebruikt door woningbouwverenigingen en -corporaties zodat de woningen toch tijdelijk nog verhuurd konden worden)

Hoelang kan ik mijn huis verhuren via de Leegstandswet?

De Leegstandswet is niet een eeuwig durende oplossing. Zo is de duur van de vergunning die de gemeente afgeeft maximaal 5 jaar. Voorheen was dit 2 jaar en kon de vergunning nog maximaal 3 keer met een jaar verlengd worden. Tegenwoordig krijg je dus gelijk een vergunning voor 5 jaar.

Is je huis na het verlopen van de vergunning nog steeds verhuurd, dan kan de huurder aanspraak maken op het normale huurrecht en dus verbetert de positie van de huurder in dat geval aanzienlijk. Kijk hier dus mee uit.

Je bent zelf vrij om de hoogte van de huursom te bepalen. Daarnaast mag de gemeente geen extra aanvullende eisen stellen die niet voorkomen in de Leegstandswet. Komt de gemeente wel met aanvullende eisen voor de dag, dan kun je hiertegen bezwaar maken want dit is in de vernieuwde Leegstandswet niet meer toegestaan.

Heb je de woning al bijna 5 jaar verhuurd en komt het einde van de vergunning in zicht, dan is het aan te raden om vroegtijdig contact op te nemen met je bank en de mogelijkheden te bespreken. Neem ook contact op met je makelaar en stel samen een verkoopplan op.